Är du en sån? Ja, det är jag faktiskt!

Ofta betraktar jag mycket hellre sociala sammanhang än deltar, antingen för att jag känner att jag inte passar in eller för att situationen inte känns rätt. Träffade en ny bekantskap för många år sedan och efter att vi hade pratat en stund, berättade jag att skriva och läsa är det absolut bästa jag vet. Han svarade, inte särskilt imponerad, ”jaha, är du en sån…”. Fick aldrig riktigt klart för mig vad han menade, men under en lång tid framöver försökte jag vara lite mindre av vad det nu var.

När jag skulle träffa psykologen förra veckan var jag otroligt nervös, så pass att jag kom till mottagningen nästan en timma innan besöket. Vi skulle nämligen gå genom resultatet av den psykologiska utredningen och kanske skulle jag nu få reda på vem jag är. (Jag är besatt av de rätta svaren, jag vet. 🙂 )

Det kändes som psykologen talade otroligt långsamt, för det tycktes ta evigheter att berätta hur det hade gått på de enskilda testerna. När jag suttit och småhoppat i stolen en stund berättade hon att enligt hennes bedömning har jag eventuellt ADHD/ADD, hamnar troligtvis inom autismspektrum nivå 1 och/eller är särbegåvad.

Ok… vad 17 är särbegåvning? Psykologen förklarade att om man är särbegåvad kan man få liknande symptom som vid både ADHD och ASD på grund av att man är understimulerad. Helt klart stod i alla fall att jag är väldigt begåvad, vilket gjorde mig generad.

Jag har haft svårt att skriva det här inlägget av just den anledningen. Är ju visserligen samma person som jag alltid varit, men att säga att man är begåvad, det gör man väl bara inte?

En av mina kära bröder löste problematiken åt mig när han sa: ”Anngela, vi har alltid vetat att du är smart. Och för att man ska verka högdragen måste man bete sig så och det gör inte du, du är väldigt jordnära. Jag är stolt över att ha en begåvad syster.”

Från att ha peppat barnen med att de är bra precis som de är, så är det nog dags att vända det fingret åt mitt eget håll: Det är ok att jag är begåvad, håller mig på min kant ibland, att jag har svårt att läsa mellan raderna och att när jag är intresserad av något så är det alltid kopplat till super- eller hyper-, annars inte så mycket. Jag är bra precis som jag är, och det är du också!

Antalet besökare på Älskade bokstäver har passerat 1000 stycken!!! Det trodde jag aldrig, nästan lite ”tjoho” på den. Ett jättetack till alla ni som läser! 🙂 I morgon börjar skolan och för första gången på åratal känns det som att vi är så pass förberedda som vi kan bli. B har till och med hunnit börja med medicineringen igen nu när vikten har vänt uppåt. Allt klappat och klart för en hyfsad skolstart, håll tummen!!  

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: