Experter och allvetare

Tänkte passa på att presentera dig för ”experten & allvetaren”. Det är en personlighetstyp som tenderar att visa sig så fort det finns en gnutta osäkerhet och vetgirighet i luften. Man kan lätt känna igen dem på deras tvärsäkra och lite nedlåtande sätt, i kombination med illusionen av en enorm kunskapsbas.

När jag googlade på ADHD fick jag ungefär 74 600 000 träffar. Någonstans bland detta myller lär det finnas guldkorn, men hur ska man veta vilka råd man bör följa och vilken information som är ”mest sann”? Jag tror att det är klokt att utgå från den egna situationen och helt enkelt göra det bästa man kan. Det är ingen som med all säkerhet kan tala om vad som fungerar i en specifik situation, det finns alldeles för många parametrar att ta hänsyn till.

Men det hindrar så klart inte experten och allvetaren! De har exempelvis förfasat sig över att jag låter sonen spela dataspel när han kommer hem tidigare från skolan. Inte kan jag ge honom en belöning när han inte uppfyller sina åtaganden, hur ska det bli då, att ju mer han klagar på skolan desto mer får han vara hemma och spela?

För det första, när han åkte hem utan någon särskild plan fick han aldrig sätta på datorn förrän den tid som han egentligen skulle ha slutat. Men nu har han en anpassad studiegång av en anledning och självförtroendet är i botten. Ska han då tvingas att må ännu sämre bara för att herr Besser och fröken Wisser anser att jag ska förbjuda honom att spela?

Med det sagt, så kan jag berätta att vi har krälat lite på botten nu ett par veckor vilket resulterat i ganska mycket spelande. Har dock börjat märka en liten, positiv förändring i mående, ångest- och stressnivå vilket känns fantastiskt bra.

Så idag tyckte jag att det var dags att ta fighten och efter en rimlig tid utan respons slog jag således av internet. En svavelosande harang som garanterat hördes ner till grannarna i slutet på gatan följde. Men när det värsta utbrottet hade lagt sig höll han med om att det nu är dags för spelreglering igen.

Snacka om bra tajming, och helt av en händelse! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: