”Hur tänkte du nu?”

Min något oortodoxa jobbansökan häromdagen har fått flera reaktioner, kul! Flera av er har berömt mitt skrivande och det värmer mer än ni någonsin kan ana!

Någon har frågat hur jag tänker, att öppet skriva om att man har behov när det gäller flexibilitet och arbetstider, vilken arbetsgivare anställer mig då? En riktigt bra hoppas jag. En som ser erfarenhet, engagemang och kompetens, inte vad som kan tyckas vara begränsningar.

Någon har också frågat hur min son ställer sig till att jag är så öppen med hans diagnos och om han inte far illa av det? Jag skulle säga att han far mer illa av att inte prata om det. Genom att hymla signalerar man att diagnosen inte riktigt är ok. Ska han lära sig redan från barnsben att han inte duger? Att han inte passar in? Att det kanske är fel på honom? Skulle inte tro det! Jag har två fantastiska barn och jag vill att de ska växa upp och känna att de är bra precis som de är.

Googlade lite och hittade en rapport från 2017 där Socialstyrelsen skriver att psykisk ohälsa i åldersgruppen 10-17 år har ökat med över 100 procent de senaste tio åren. 100 procent! Samtidigt rapporterar WHO att depression är den nu ledande sjukdomsorsaken i världen.

Det är lätt att säga att vi måste ge både oss själva och våra barn förutsättningar för att må bra, men samtidigt är det svårt att faktiskt släppa på kraven eftersom vi hela tiden blir påminda om dem. Det räcker att kolla sig i spegeln för att man ska få en hel to-do list. Gråa hår – måste färga utväxten, blek och glåmig – måste få lite färg inför våren, trött och hängig – måste köpa lite nya kläder. Allt för att försöka upprätthålla illusionen om att allt är rosenrött och för att passa in i mallen. Liiite Stepford-varning är det allt!

En uppdatering – Fyrkantigt kan också kan vara flexibelt, det beror bara på förhållningssätt. Fick ytterligare ett nej på förslaget med flexiblare arbetstider och hemjobb vid behov. Orsak? Det finns inga avtal för det. I stället måste jag vabba – enligt schema så klart, varken mer eller mindre. Eventuella ångestattacker får således planeras in efter lunch. Måste prata med sonen om det… 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: