Kraften i ordet ”om”

Vi har alla både använt och blivit bemötta av ordet ”om” i betydelsen att om förhållandena på något sätt vore annorlunda, skulle resultatet bli ett helt annat. I sammanhanget ADHD har jag själv försökt både att förklara och förändra livets händelser med ”om”. Som tur är finns det många människor som kan ge mig en knuff i rätt riktning, för här är det är lätt att köra fast!

Om bara vi får diagnosen/ hittar rätt medicin/ får rätt struktur, då löser sig allt.
Om inte skolan funkar, hur blir framtiden då?
Tänk om han bara fått diagnosen tidigare? Eller fått en diagnos, då kanske hela livet vore annorlunda.

Efter att ha pratat med en klok släkting, som själv fått diagnos i vuxen ålder, tror jag inte längre att diagnoser i sig varken ändrar eller löser någonting. Även om alla tänkbara kort ligger på bordet så är varje person unik. Det är inte säkert att de val man har gjort skulle blivit annorlunda trots alla förutsättningar i världen. Det är bara så livet är helt enkelt.

Jag tycker dock att det är ledsamt att det finns så många människor som genom tiderna blivit stämplade som bråkstakar och problembarn, utan att de egentligen fått en sportslig chans. Det är klart att det är lättare att fokusera och utvecklas i en omgivning där man känner sig trygg och där hjärnan inte beter sig som ett uppretat getingbo.

om jag skulle få önska något, vore det att alla barn skulle hitta just sitt sammanhang, få ta till vara på just sina unika egenskaper och att ingen någonsin skulle behöva hamna i utanförskap.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: