Att skriva med eftertanke

Jag inbillar mig att på pennans tid, skrivmaskinens till och med, vägdes vikten av det som fogades samman på ett helt annat sätt än vad det görs idag. När alternativet var att köra slut på raderbandet eller tvingas knyckla ihop pappret och börja om, tänkte man sig nog en gång extra för vad man ville sätta på pränt.

Innebörden var viktig. Om vi i dag skulle behöva värdera varje bokstav, ord och mening på samma sätt, skulle vi då kasta dem så tanklöst omkring oss?

Gör smidigheten att det skrivna ordet urholkats eller har vår törst efter att förmedla oss till slut blivit mättad och därmed reducerats till emojis och bokstavsförkortningar?

När orden i någon form kostade oss, antingen i ansträngning eller material, intalar jag mig att betydelsen av dem var större. En enkel formel av tillgång och efterfrågan. Men jag kan så klart ha fel, forntidens människor hade kanske trots allt känt sig manade att rista in ”LOL” på en berghäll?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: