Sluta att välja bort dig själv!

Föräldraskapet kan vara överväldigande eller hur? Handen upp för alla som tycker att verkligheten motsvarar förväntningarna ditt yngre jag hade…

Ingen? Inte jag heller. Barnen är det viktigaste vi har och deras behov går så klart först. Men vänd nu på frågan, vem är viktigast för dem? Det är du som förälder. Oavsett utmaningar, för utmaningar finns det, är det väldigt lätt att glömma bort sig själv i allt föräldraskap. Men för att du ska orka att vara förälder, behöver du få möjlighet att vara dig själv också.

I trakterna där vi bor är det sportlov just nu och hemma finns bara B som har slagit läger framför datorn och Fortnite. I stället för att efter jobbet fastna i panikkänslan av att ”nu måste vi göra något kvalitativt med vår tid”, passade jag på att ta en promenad.

Ståendes vid foten av berget med utsikt över både sjö och odlingsmark blev jag helt uppfylld av en lycksalig känsla. Tunnelseendet hade försvunnit och kroppen kändes så oerhört lätt, nästan så fötterna lättade från marken. Varför hade jag låtit det gå så lång tid sedan sist? Jo, helt enkelt för att naturupplevelser har blivit bortprioriterade under åren.

Tidigare har jag berättat om 2016 – året då allt hände, eller ärligt talat, när allt började braka ihop. Sedan dess har jag slutat att göra många saker och det jag faktiskt gör, är aktiviteter som kräver minimal start- och stoppsträcka i nära anslutning till hemmet. I fall… vad då? Om himlen ramlar ner?

Nu ska jag vara rättvis mot mig själv, under en mörk period var det nödvändigt att jag hela tiden fanns inom räckhåll. Men nu börjar den trygga lilla zonen som har blivit vår vardag att bli för liten och vi behöver alla få utrymme att växa. Det innebär att istället för att välja bort kanske jag kan börja att lägga till. I alla fall av sådant som får mig att utvecklas och må bra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: