Är det fel att skratta varje dag?

Förra hösten åkte vi till en fotograf för att ta julklappskort. Vi tokbråkade på morgonen och hela vägen dit, en vanlig reaktion på en dag som ingen av oss egentligen orkade med. Fotot blev därefter… men vi ler.

Det här var innan jag ansågs deprimerad, innan jag fick panikångest över att gå till jobbet, innan jag tappade ännu mer hår och gick ner i vikt. Det var också innan jag i april firade min fyrtionde födelsedag, ett alkoholfritt kalas jag inte direkt kommer ihåg eftersom jag behövde ta lugnande för att kunna gå dit. Men på bilderna ser jag glad ut.

Jag kan med all säkerhet säga att vi inte var glada.

I kväll rann tårarna nerför Bs kinder när han försökte somna. ”Mamma, jag känner att kroppen inte kommer att orka med det här livet.” Jag lyssnar och hoppas innerligt att han ska kunna få sova i natt. Sömnen är a och o.

Han har haft några dagar den här terminen då han nästan klarat av en hel dag i skolan, men en sådan ansträngning kräver minst ett par dagars återhämtning. Alla de andra dagarna, det vill säga varje dag som han inte klarar av att göra det hans klasskamrater gör, blir ett misslyckande för honom. Och det håller på att knäcka honom.

Vi har levt med ångest och vad som visade sig vara diagnoser under många år. Det har varit och är fortfarande tungt periodvis, både för barnen och mig. Att vara ensamförälder i den här situationen innebär också ekonomiska påfrestningar, för att inte tala om yrkesmässiga begränsningar.

Ändå skrattar jag varje dag nu.

Då och då får jag kommentarer om det, och vet du vad? Det är nästan så jag skäms! Jag äter ju fortfarande antidepressiva. Precis som om min glädje på något sätt skulle vara mindre värd eftersom den inte är ”på riktigt”. Eller så känner jag rädsla för att någon ska komma med en snipig kommentar om att dosen verkar vara för hög.

HUR knäppt är det???

Tur är i alla fall att skratt tenderar att smitta av sig, för vi behöver det. Och i morgon tar vi nya tag mot ångestspöken och bokstavsextremister. Säkerligen med ett och annat skratt på vägen! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: