Lösning vs. anpassning

Mitt febrila sökande efter lösningen var med facit i hand ganska lönlöst, eftersom ADHD är något man lever med hela livet. ADHD är inget som kan lösas, växa eller uppfostras bort. Precis som om du föds med en syn- eller hörselnedsättning behöver man i stället göra anpassningar för att vardagen ska fungera så bra som möjligt, utifrån de förutsättningar man har. Vilka de förutsättningarna är är unikt från person till person, därför ser ADHD ut på olika sätt hos olika personer.

Vårt liv är i ganska hög grad anpassat och inrutat. En anpassning kan till exempel vara vår svarta tavla som visar alla aktiviteter och läxor under veckan, eller att det alltid finns extra mellanmål i skolan när blodsockernivån går ner. När vi ska åka på semester eller göra en utflykt åker vi helst någonstans där vi har varit förut och gör sakerna i samma ordning som vi brukar göra. På Kolmården går vi till exempel alltid direkt till delfinariet och så tittar vi på de andra djuren på vägen tillbaka. Och vi går aldrig ner till surikaterna. 🙂

Men så plötsligt kommer perioder där det som fungerat förut inte fungerar alls. Då är det dags att tänka om och tänka nytt! De sista veckorna har vi haft många konflikter och jag frågade till sist vad det var som var fel. Hade det hänt något särskilt som jag inte visste om? Då svarade han säkert:

”Det är puberteten mamma, då ska man bråka med sina föräldrar, det har skolsköterskan sagt!”

Haha, och det tackar jag skolsköterskan för! 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: