Lite lika, men väldigt olika!

Ett annat projekt här hemma är att försöka få barnen lite mer självgående. De har haft ganska fri lejd än så länge då kravställning i regel slutar med konflikter. Men allt eftersom åren går blir omvärldens krav större och de behöver lära sig att kunna hantera det.

I webkursen jag gick pratade man om värdet av att visualisera. Sagt och gjort, jag hämtade papper och penna och började rita. Tanken var att jag skulle visa att även om vi är olika, behöver vi alla göra både måste-saker och må bra-saker för att få en bra balans i livet. Sedan försökte jag förklara hur mycket måste-saker en mamma har att göra, och hur mycket det skulle avlasta om barnen kunde göra delar av det själva.

Nu till det intressanta: För B funkade metoden riktigt bra. Han tyckte att det var ett jättebra sätt att förklara på, utan att bli långrandig, och kunde också relatera till hur vågskålarna påverkades av att man la till eller tog bort saker. O däremot blev förbannad och stormade iväg medan hon slängde ”jag är ingen bebis” efter sig. Försökte på ett annat sätt senare, men hon ville inte lyssna. Tänk så olika det kan vara!?! Hmm, får filura vidare lite där.

Och även att B förstått innebörden av vad jag ville få fram, insåg jag snabbt att det är en sak att förstå på pappret och en helt annan att omsätta det till verklighet. 🙂

Om du är nyfiken på webkursen för föräldrar kan jag tipsa om att Funka med ADHD nu har öppnat upp kursen för anmälan igen. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: