Hur var det nu med kostcirkeln och tallriksmodellen?

Om fokus första skolveckan låg på skolskjutsen, så har det denna vecka varit fokus mage. Efter att ha varit hemma i två dagar fick vi åka in till lasarettet i fredags för undersökning. Vi träffade en helskön läkare, hon höll till och med kvar B’s uppmärksamhet när hon pratade om vikten av att äta och gav recept på mikromat.

Ofta när man äter ADHD-medicin försvinner matlusten spårlöst och är man dessutom väldigt känslig för annorlunda smak, lukt och konsistens, så är det lätt att magen kommer i kläm. Hos oss spelar dessutom utseendet på förpackningen roll, B blev genast misstänksam när Findus nyligen bytte bild på kartongen till sina matpajer. (Vill inte ens tänka på hur mycket oäten mat jag har kastat genom åren.)

Som alltid kommer den stora mammaskammen när de frågar vad B brukar äta och han svarar drickyoghurt, pan pizza och så chips så klart! Vad är fibrer och kostcirkeln liksom? Visst borde man som mamma se till att ens barn äter vettigare mat?

Och det är ju så klart helt rätt, men om valet står mellan att inte äta alls och att äta smörgåsrån dränkta i marmelad måste ju ändå det senare alternativet vara bättre, eller hur? Men jag tvivlar på att vi får något diplom för god kosthållning. 🙂

Inom vården har jag märkt att det finns två skolor: barnläkarna brukar tala sig varma för varierad kost, proteiner och fibrer, medan psykologerna verkar vara mer inne på linjen att det spelar ingen roll vad han äter, bara att han äter.

Nu blev han i alla fall ordinerad förebyggande magmedicin, igen. Det har tidigare varit stört omöjligt att få i honom den. Men när läkaren förklarade att B snart ska spurta i väg och bli lika lång, eller i alla fall nästan, som de jättestora killarna i nian, verkar medicinen ha fått klartecken. Synd bara att den var restad på Apoteket, för han kan mycket väl ha kommit på andra tankar tills på måndag…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: